Steeds meer mensen kiezen voor nieuwbouw

Een woning kopen die alleen nog maar bestaat op papier kan best lastig zijn. Toch zitten er ook veel voordelen aan het kopen van een nieuwbouwwoning. Zoveel zelfs, dat steeds meer mensen kiezen voor nieuwbouw. Waarom? “Wij zijn geen klussers”, en "Ik wil graag comfortabel en duurzaam wonen' zijn veelvoorkomende antwoorden.

Authentiek, sfeervol en kleurrijk

Roel en Jose hebben hun loodswoning gekozen wegens de enorme ruimte. “Moet ook wel met een gezin van zes,” zegt Roel lachend. “We kwamen uit een huis van 135 vierkante meter en deze woning biedt met 200 vierkante meter bijna het dubbele aan woonoppervlakte. En dankzij het hoge plafond van 3,8 meter op de tweede verdieping hebben we op de kamer van onze oudste zoon een vide gebouwd, waarmee we nog meer vierkante meters konden creëren.”

Een gang waar de kinderwagen in past

Behalve dat haar woning energiezuiniger is dan het vorige, is Jacintha ook erg blij dat de woning waar ze binnenkort met haar gezin intrekt groter is. “We hebben in het nieuwe huis een ruime gang waar de kinderwagen kan staan”, vertelt ze opgelucht. Nieuwbouwwoningen zijn vaak een stuk groter en lichter dan soortgelijke huizen op de bestaande huizenmarkt. Hans is erg blij met de van de grootte van zijn nieuwe woning. “Ik ben fan van nieuwbouw. Mijn nieuwe huis is gebouwd in traditionele jaren dertig bouw, maar het is veel ruimer. Bovendien is alles nieuw, dus dit huis gaat nog heel lang mee.”

Duurzaam de toekomst in

Een andere veelgehoorde reden om voor nieuwbouw te gaan, is dat het energiezuinig wonen is. Nieuwbouwwoningen zijn goed geïsoleerd en dat scheelt enorm in de energiekosten. “Ons nieuwbouwhuis is aardgasvrij, heeft driedubbel glas, zonnepanelen en een warmtepomp”, vertelt Hans, die binnenkort met zijn gezin in een nieuwe twee-onder-één-kap-woning trekt. “En omdat alles aangesloten is op een systeem, wordt het verwarmen en koelen van het huis vanzelf geregeld.” Dat is niet alleen lekker voor nu, maar ook voor de toekomst. Want op het gebied van duurzaamheid heeft een nieuwbouwwoning op middellange termijn geen hoge investerings- of onderhoudskosten.